Vad är Adware?

0
484

This post is a paid post and is made in cooperation with the listed companies and / or their products. All hyperlinks are therefore paid hyperlinks.

Det finns något som heter Adware, eller annonsprogram. En del av dem kan även vara i form av malware, som så att säga gömmer sig i datorn eller mobilen och sedan visar dig reklam av olika slag. En del Adware installerar sig på egen hand i din dator, utan att det vet om det. Andra visar dig annonser mot att du får använda en viss programvara i utbyte, som till exempel i ett mobilspel via app. Adware kan många gånger komma i samband med att du laddat ner en gratis programvara. Sedan kan det även dyka upp bara genom att du besökt en viss hemsida. Du kan ofta märka av att du drabbats av det, genom att det hela tiden dyker upp pop-ups med reklam. Sedan kan det även märkas av på att din webbläsare ser helt annorlunda ut eller att din dator jobbar mycket långsammare än den brukar.

Varför finns Adware?

Adware har oftast syftet att visa dig en massa reklam på olika sätt. Det kan även vara i syfte att komma åt dina personliga uppgifter. Men då är det mer i form av malware. Det främsta syftet med Adware är att tjäna pengar. Det är inte företagen i sig som tjänar pengar, utan de som så att säga bombarderar dig med reklamen.

Hur undviker jag Adware?

Du kan skydda dig på flera sätt för att slippa drabbas av en massa Adware. Bland annat bör du alltid se till att uppdatera din programvara, så att du har senaste versionen. För i uppdateringarna får du även med viktiga uppdateringar i säkerhetssystemen.

Du bör även vara noga med vilka webbplatser du besöker och undvik sådana som är osäkra. Se även till att inte klicka på länkar och bilagor i mail.

Sedan kan det även vara värt att satsa på att ha ett antimalwareprogram och en adblocker. Då slipper du i alla fall det mesta.