Hushållsmaskiner; Är Bosch och Siemens det samma?

0
12025

This post is a paid post and is made in cooperation with the listed companies and / or their products. All hyperlinks are therefore paid hyperlinks.

Bosch och Siemens är båda med i samma tyska koncern, och deras hushållsmaskiner liknar väldig ofta varandra. Det kan vara förvirrande för konsumenten, men det är en del av en noga vald marknadsföringsstrategi. Bosch och Siemens produkter skiljer sig åt när det gäller kontrollpaneler och programmering, och det är oftast små skillnader i design. Själva innehållet i maskinen tillverkas som regel i samma produktionslinje, och därför är det nästan samma produkter, men dock inte helt.

Marknadsföringsstrategi

Den tyska koncern som äger Siemens och Bosch, använder i detta hänseende en ”multi brand strategy” vilket ger några marknadsföringsmässiga fördelar. Det ger bland annat att koncernen som äger märkena får en bredare täckning av olika prisnivåer och kundgrupper. Därför kan det vara skillnad i pris, på produkter som egentligen bara åtskiljer sig på design och små detaljer i exempelvis kontrollpanelen.

Tvättmaskiner som exempel

Tvättmaskinerna från Bosch respektive Siemens är alltså inte helt identiska, men en tvättmaskin från Bosch har väldig ofta en nästan identisk systermodell i Siemens. Därför är det inte överraskande att både Bosch och Siemens tvättmaskiner ofta klarar sig bra i tester. De har många modeller som är A+++ i energimärkningen vilket är viktigt både för miljön och driftsekonomin. Ibland är orsaken till att 2 nästan identiska maskiner från de respektive märkena har olika pris, det att nya modeller ofta kostar lite mer. Men som sagt kan det även vara skillnad på design, kontrollpanel och programmeringsfunktioner, som gör att det faktisk kan vara värt en liten prisskillnad.

Ibland bara namnet

Det handlar som sagt riktigt mycket om branding, och det finns exempel på varor som de har haft, bland annat en helautomatisk espressomaskin, där de två Bosch respektive Siemens varianterna varit helt identiska förutom namnet på framsidan. Men man kan också konstatera att både Bosch och Siemens produkterna oftast klarar sig bra i olika tester när det gäller hushållsapparater.